Ce trebuie să știți despre refacerea totală a maxilarului superior cu implanturi dentare?

Familie

Tratamentul cu implanturi dentare al maxilarului superior edentat total este o operație de refacere a integrității sale structurale și funcționale. În prezent, acesta este singura metodă ce poate oferi o reabilitare 100% fixă pentru pacienții care și-au pierdut toți dinții.

Top 3 beneficii ale tratamentului cu implanturilor dentare:

  • Coroanele dentare fixate pe implanturi dentare se simt ca dinții tăi.
  • Refac funcția și aspectul danturii.
  • Este singura alternativă la protezele mobile.

Care sunt problemele întâlnite în reabilitarea maxilarului superior edentat?

Refacerea maxilarului superior aduce cu sine o mulțime de caracteristici și dificultăți. Pentru a asigura un rezultat de înaltă calitate, trebuie să luăm în considerare o varietate de diverși factori!

70% dintre pacienți prezintă atrofie osoasă

Un maxilar fără dinți nu este stimulat de presiunea masticatorie, iar osul se atrofiază (pierde, subțiază, reduce) rapid. Acest proces începe la 2,5-3 luni după extracția dinților. Însă, adesea pacienții edentați total prezintă pierderi osoase cu mult înainte e a dispărea și ultimul dinte de pe arcadă. Astfel, tratamentul cu implanturi dentare trebuie cel mai frecvent precedat de proceduri de adiție osoasă.

Osul disponibil la maxilarul superior este adesea moale și poros.

Procesele de resorbție în grosimea maxilarului superior evoluează mai repede și provoacă mai multe daune decât în ​​cazul maxilarului inferior. Prin urmare, timpul de integrare a implantului crește cu 40-60%, și, pentru un rezultat sustenabil, este adesea necesar un număr mai mare de implanturi.

Înălțimea osului este mai mică decât cea a maxilarului inferior

Caracteristica anatomică a maxilarului superior este înălțimea redusă a creastei alveolare. La mulți pacienți, chiar și fără procese atrofice (pierderi osoase), înălțimea osului este sub 1 cm, ceea ce nu este suficient pentru inserarea implanturilor.

În zonele laterale, creasta alveolară se găsește în vecinătatea sinusului maxilar

Datorită acestei caracteristici anatomice, adesea zonele laterale ale maxilarului superior prezintă o înălțime osoasă mică. De aceea, sunt frecvent necesare intervenții de tip sinus lift sau de evitare a sinusurilor maxilare prin inserarea implanturilor în poziție oblică (tratament tip All on 4/6).

Zona anterioară a maxilarului superior prezintă dificultăți specifice

Procesele atrofice în combinație cu înălțimea insuficientă și porozitatea ridicată face din zona anterioara a maxilarului superior o zonă dificil de tratat. La acestea se adaugă și nevoile estetice specifice zonei frontale, ceea ce face ca implanturile să nu poată fi de multe ori inserate acolo unde se găsește osul, ci acolo unde este mai bine pentru a obține un rezultat estetic plăcut. Pentru a asigura succesul intervenției și o menținere pe termen lung a rezultatelor, cazul trebuie planificat cu foarte mare atenție și efectuat cu mare grijă de către un medic cu experiență.

Care este cea mai bună metodă de tratament cu implanturi dentare a maxilarului superior?

Abordarea clasică cu 8 implanturi

Deși poate prezenta un cost mai ridicat datorită numărului mai mare de implanturi inserate, și a posibilelor grefe osoase, tratamentul clasic cu 8 implanturi aduce cu sine un avantaj major. Numărul mai mare de implanturi face ca stimularea osului maxilar să se producă pe o zonă mai întinsă și astfel contribuie la menținerea volumului osos în timp. De asemenea, rezistența unei lucrări protetice este semnificativ crescută datorită sprijinului superior de care se bucură. 

Sistemul tip “All on 4/6”

Lucrarea protetică este fixată pe 4, respectiv – 6 implanturi implantate. Deși pentru maxilarul superior este ideal să se plaseze un minim de 6 implanturi, varianta de tratament cu 4 implanturi este acceptată pentru femei și vârstnici. Pentru bărbații adulți care dezvoltă o forță masticatorie mai mare, se adaugă 2 implanturi pentru a o transfera uniform la os.

Operația este planificată pe baza analizei CT și scanării 3D. În cazul atrofiei osoase și osteoporozei, implanturile laterale sunt poziționate la un unghi de 30-45 de grade pentru a ocoli zona cu densitate osoasă scăzută și sinusul maxilar. Acest lucru face posibilă evitarea adiției osoase în foarte multe cazuri.

Tratamentul de tip „All on 4/6” este potrivit pentru:

  • pacienții cu boală parodontală;
  • pacienții cu patologie cardiovasculară;
  • a evita grefarea osoasă a sinusurilor maxilare;
  • încărcarea imediată a implanturilor cu lucrări protetice provizorii.

Care sunt avantajele „All on 4” / „All on 6”?

  • dinti noi în 1-3 zile;
  • redistribuirea uniformă a sarcinii pe implanturi;
  • prevenirea proceselor atrofice în țesutul osos.

Lucrări protetice temporare și permanente

Pentru lucrările protetice temporare se materiale acrilice sau compozite. De asemenea, pot fi realizate proteze temporare cu schelet metalic subțire și coroane acrilice. Funcționalitatea acestor coroane este asemănătoare cu a celor definitive.

Ca material pentru lucrările protetice permanente, se utilizează coroanele de  ceramică sau dioxid de zirconiu așezate pe un schelet metalic clasic sau de titan. 

În cât timp se integrează implanturile în maxilarul superior?

Perioada de integrare osoasă a implanturilor în maxilarul superior este de 3-6 luni. Valoarea medie a timpului de obținere a stabilității secundare este, conform analiza a sute de studii clinice, de 4-5 luni.

Succesul obținerii stabilizării secundare a implantului depinde de starea de sănătate și de respectarea recomandărilor oferite de medic. La diabetici, integrarea osoasă durează mai mult. Este necesar să renunțați la fumat, să efectuați măsuri zilnice de igienă, creșteți treptat duritatea alimentelor mestecate cu proteza temporară.

Ce trebuie făcut pentru a stabiliza implantul cât mai curând posibil?

Pentru ca procesul de osteointegrare să fie cât mai productiv posibil, este necesar să:

  • urmați o dietă bogată în nutrienți;
  • renunțați la fumat, deoarece nicotina afectează microcirculația sângelui;
  • respectați igiena – spălați-vă pe dinți din a 2-a zi după protezare;
  • asigurați o sarcină masticatorie dozată rezonabil pe proteză pentru a îmbunătăți metabolismul osos.
Distribuie Articolul