Ceapa: gestionarea eficientă a buruienilor și dăunătorilor

Stiri

Ceapa este o legumă folosită intens în bucătăria românească, ca ingredient preparat termic în rețete elaborate de supe, tocănițe, preparate scăzute, sosuri, tochituri, sarmale, dar și în stare proaspătă, în salate sau pentru condimentarea diferitelor gustări. Cultura de ceapă este adaptată condițiilor climatice din România și se realizează pe zone extinse din sudul, sud-estul și sud-vestul țării.

Interesul fermierilor români pentru cultura cepei este evident, mai ales că în anul 2022, potrivit un raport Eurostat, ocupam locul 6 în Europa la suprafața cultivată cu ceapă. Pentru obținerea unor producții bune și pentru bulbi sănătoși și rezistenți, unul dintre aspectele importante ale întreținerii culturii de ceapă este gestionarea eficientă a buruienilor și dăunătorilor.

Care sunt pericolele la care este supusă cultura de ceapă?

Pe lângă factorii de mediu, care influențează desigur calitatea recoltei, plantele de ceapă pot fi atacate de boli și dăunători. Printre bolile cele mai frecvente care pot afecta cultura de ceapă se numără mana cepei, alternarioza (pătarea purpurie a cepei) și rugina și pătarea cepei, provocate de ciuperci care atacă frunzele și provoacă tulburări în creșterea și dezvoltarea plantelor, astfel încât bulbii vor fi afectați în dimensiuni, aromă și proprietăți nutritive și vor fi mai puțin rezistenți.

În ceea ce privește insectele, musca cepei reprezintă un pericol pentru culturi. Larvele acestei specii pătrund în bulbi și le afectează rezistența și integritatea. Pentru combaterea ei se poate utiliza insecticidul Benevia, a cărui substanță activă blochează funcțiile motorii ale insectelor, ducând la paralizia și moartea acestora.

Mana cepei se poate trata cu fungicidul Zorvec Endavia, care inhibă creșterea miceliului ciupercii care provoacă boala și protejează frunzele și lăstarii noi. Alternarioza și rugina cepei pot fi combătute cu fungicidul Amistar, cu rol preventiv, sau cu Dagonis, care protejează plantele împotriva unui spectru mai larg de boli.

Să nu uităm, desigur, și de buruienile care pot invada cultura de ceapă și care se pot controla cu erbicide pentru ceapă.

Ce erbicide sunt eficiente pentru buruienile din cultura de ceapă?

Buruienile sunt plante din flora spontană care concurează cu ceapa pentru resursele de apă, pentru spațiu, pentru lumina solară și pentru substanțele nutritive din sol. Acestea pot afecta substanțial cultura, care nu se mai dezvoltă în condiții bune, cu repercusiuni asupra recoltei, desigur.

Pentru a preveni și gestiona invazia buruienilor, agricultura modernă se folosește de erbicide, care atacă vegetația sălbatică și nu afectează planta de cultură. Boxer 800 EC este un erbicid eficient împotriva buruienilor anuale din sămânță. Substanța activă prosulfocarb este preluată din sol prin sistemul radicular și coleoptil și împiedică germinarea și creșterea ierburilor sensibile.

Cerlit Super, pe bază de fluroxipir, este un erbicid sistemic care combate buruienile dicotiledonate în postemergență, prin absorbția substanței active în frunze, de unde migrează în floem către meristemele plantelor. La câteva ore de la aplicare, frunzele buruienilor se răsucesc, se îngălbenesc și se stopează creșterea plantei.

Un erbicid preemergent utilizat atât pentru buruienile monocotiledonate, cât și pentru cele dicotiledonate este Efica 960 EC, pe bază de S-metolaclor, care acționează prin coleoptil în perioada de germinație și de răsărire a buruienilor. Avantajul acestui produs este că oferă o protecție eficientă chiar și în condițiile unor cantități mai reduse de precipitații.

Cu respectarea recomandărilor de înființare a culturii și cu măsurile de întreținere potrivite în funcție și de condițiile de mediu, se pot obține producții bune de ceapă la hectar. Calitatea bulbilor, mărimea și rezistența acestora este influențată direct și de controlul eficient al bolilor, buruienilor și dăunătorilor, pentru care fermierii au la dispoziție fungicide, insecticide și erbicide cu acțiune dovedită.

Distribuie Articolul